Over

Brutus ontwaakt in havengebied Rotterdam

Op 11 maart 2022 opende Brutus haar deuren, een nieuwe Rotterdamse kunstinstelling of beter gezegd een artist driven playground; de plek waar makers carte blanche krijgen om te experimenteren.

Brutus is opgericht naast AVL Mundo; de stichting die zich al sinds 2006 bezighoudt met het mogelijk maken van (on)mogelijke en (on)gewilde kunstprojecten. AVL Mundo zal zich zelfstandig en onafhankelijk blijven richten op het tonen van hedendaagse, uitdagende kunst en stichting Brutus ondersteunen. Daarnaast blijft AVL Mundo het werk van Atelier Van Lieshout in stand houden en ontsluiten op verschillende plekken in de gebouwen op de Keileweg en in de beeldentuin.

Met het doorlopende programma is het doel om met Brutus door te groeien tot de nieuwe cultuurmagneet van Rotterdam. Dé plek waar kunst is te zien die confronteert, ontwricht en prikkelt. Iedereen is een insider, dat is de visie van Brutus. Werk van grote namen uit de internationale kunstwereld worden afgewisseld met nog te ontdekken talent en alle kunstdisciplines komen voorbij: van sculptuur tot performance, van tekening tot video. De activiteiten van Brutus vinden plaats in en om de panden van AVL Mundo.
Je vindt Brutus aan de Keileweg 10 t/m 18 in de setting van het opkomend creatieve havengebied (MH4). Het is een locatie van formaat met in totaal 6000m2. Het voormalig havencomplex herbergt naast de verschillende grote en kleine industriële tentoonstellingsruimtes ook de werkplaats van Atelier van Lieshout en een (gratis toegankelijke) beeldentuin.
Video Wild Summer of Art 2022 door Davids Danoss

Plannen voor de toekomst: BRUTUS

De kunstinstelling Brutus is onderdeel van een groter plan. Er wordt gewerkt aan de projectontwikkeling; De Brutus towers, die over enkele jaren zal verrijzen op de huidige plek aan de Keileweg. Het wordt een uniek complex waar cultuur, wonen en werken samenkomen met onder meer een museum, een publiek toegankelijke kunstopslag, een ruimte voor kunsteducatie, workshopruimtes, ateliers en woon/werkplekken voor kunstenaars. Het buitenterrein is geschikt voor een openluchtbioscoop, theater en/of beeldentuin. Deze unieke projectontwikkeling is een innovatief model voor stedelijke vernieuwing met als doel dat creatieven niet automatisch de wijk uit worden geduwd zodra die aantrekkelijk wordt.
Publiek tijdens Klankvorm
Publiek tijdens Klankvorm

Brutus visie

Kunst is als zuurstof. Iedereen heeft het nodig voor nieuwe ontdekkingen en inzichten in een steeds sneller veranderende maatschappij.
Expositie What's Wrong
Expositie What's Wrong

Missie

Brutus biedt een plek met hedendaagse kunst- en cultuur, waar grenzen worden verlegd, de geest van bezoekers wordt geprikkeld en waar denkers en makers uit verschillende disciplines elkaar ontmoeten en inspireren. Brutus toont frictie: dwars door alle sectoren heen en ver voorbij taboes, waardoor nieuwe denkbeelden ontstaan. Brutus verleidt jou om deelgenoot te worden. Iedereen insider.

Atelier Van Lieshout en AVL Mundo

Kunstenaar Joep van Lieshout streek in de jaren tachtig neer in het Keile Kwartier (MH4 havengebied, Rotterdam). De voormalig havenloodsen dienen nu als studio, werkplaats, tentoonstellingsruimte en beeldentuin. De afgelopen drie decennia produceerde Joep van Lieshout met zijn Atelier Van Lieshout (AVL) een veelheid van werken op het snijvlak van kunst, design en architectuur. Deze werken zijn wereldwijd te zien. En soms ook in de (gratis toegankelijke) beeldentuin en in één van de tentoonstelling ruimtes.

In 2008 is AVL Mundo opgericht om op deze plek een paar keer per jaar bijzondere hedendaagse kunstprojecten te presenteren. Tentoonstellingen als ‘FAKE ME HARD’, ‘Let’s Get Physical’ en ‘Secret Society’ werden bijzonder goed ontvangen bij het publiek.

In Brutus wordt werk van grote namen uit de internationale kunst afgewisseld met nog te ontdekken talent. Alle mogelijke kunst- en cultuurdisciplines komen voorbij: van sculptuur tot performance, van tekening tot video. Kunst die soms behoorlijk confronterend kan zijn, en tegelijkertijd prikkelend. Werk waarin de veranderende tijdgeest reflecteert en ideeën die inspireren voor de toekomst of juist de duistere kant ervan laten zien. Met regelmaat zullen de woorden utopie en dystopie gebruikt worden. Brutus geeft makers carte blanche om te experimenteren en hun visie te laten zien. In het eerste kwartaal van 2022 opent Brutus voor het eerst zijn deuren met nieuw werk van L.A. Raeven, een expositie van opkomend talent Alexandra Phillips (US) en installaties van Atelier Van Lieshout. Ook staan er een hoop samenwerkingen op stapel met o.a.: Roffa Mon Amour, Bitter, Rotterdam Art Week, Hipsick, Museumnacht010, enz.

Brutus wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam

Team

Sanne ten Brink
directeur


EmailEmail

Dewi Baggerman
Productie


EmailEmail

Marloes Kranenburg
Communicatie / PR

Fotograaf: Florian Braakman
Fotograaf: Florian Braakman
EmailEmail

Werken bij Brutus

Wordt nu BRUTUS vrijwilliger!

For the upcoming exhibitions BRUTUS is looking for enthusiastic volunteers. Under guidance of the floormanager you help with public guidance, ticket sales and information provision. Brutus is open from Thursday to Sunday.
Lees meerLees meer

Wordt nu BRUTUS stagiair!

We hebben ruimte voor een zelfstandige stagiair liefst op HBO of WO niveau. Bij kunstinstelling BRUTUS valt er een hoop te leren als stagiaire. Hoe je stage eruit zal zien, is ook afhankelijk van wat jij graag wil (of moet) leren. Tijdens je stage kom je in aanraking met de verschillende facetten van een kunstinstelling zoals communicatie, programmering en productie.
Lees meerLees meer

News

BRUTUS program during Rotterdam Art Week

During the Rotterdam Art Week, BRUTUS has a packed program. You can see all kinds of contemporary art disciplines within several exhibitions in BRUTUS . From big installation to drawing. You can also attend a theater performance or join a guided tour through all the spaces of Brutus. As the cherry on top, we host the RAW afterparty with Operator where arts meets music.

Exhibitions:
TOLERANCE TEST - Charlotte Schleiffert (free | entrance Keileweg 18 left at the end of Brutus Garden)

THE VOYAGE - Atelier Van Lieshout (free | entrance Keileweg 18 left at the end of Brutus Garden)

THE NEW CURRENT - groupshow (€5 | entrance Keileweg 10)

WO-MAN CAVE - Hester Scheurwater, L.A. Raeven, Lara Verheijden en Itziar Okariz (free | Keileweg 26 private studio entrance at the right)

BRUTUS Lab
The BRUTUS Lab is the place where artists can build on their career and experiment. In cooperation with the Ron Mandos Youngblood Foundation every year an artist get a chance to work as a resident in the BRUTUS Lab. During Rotterdam Art Week Alexandra Phillips, Marissa Lee Benedict, Anne Huijnen, Antoon Melissen, David Rueter, Marcos Kueh and Joseph Thabang Palframan show their works in the BRUTUS Lab.

Opening hours exhibitions during Rotterdam Art Week
7 Feb 19:00 - 22:00 | Opening | Keileweg 10
8 Feb - 11 Feb 12:00 - 21:00 | Exhibitions open
12 Feb 12:00 - 18:00 | Exhibitions open

Rotterdam Art Week guided tour
On Thursday 9 Feb and Friday 10 Feb on 4 PM we organise a guided tour through The Voyage, Tolerance Test, the Atelier Van Lieshout storage (not open to the public) and the Brutus Lab. After that you can visit The New Current and grab a drink at the bar. If you want to join > get your ticket here

TOLERANCE TEST PERFORMANCE
Performance by Kimberley Agyarko (Nederlands gesproken) Tickets €10
Zaterdag Feb 11 19:30 - 20:30
Zondag Feb 12 13:00 - 14:00

RAW Afterparty with Operator
Friday 10 Feb 21:00 - 01:00
Tickets €12,50 (pre-sale)