Over

BRUTUS ontwaakt in havengebied Rotterdam

Op 11 maart 2022 opende Brutus haar deuren, een nieuwe Rotterdamse kunstinstelling of beter gezegd een artist-driven playground; de plek waar makers carte blanche krijgen om te experimenteren.

Brutus is opgericht naast AVL Mundo; de stichting die zich al sinds 2006 bezighoudt met het mogelijk maken van (on)mogelijke en (on)gewilde kunstprojecten. AVL Mundo zal zich zelfstandig en onafhankelijk blijven richten op het tonen van hedendaagse, uitdagende kunst en stichting Brutus ondersteunen. Daarnaast blijft AVL Mundo het werk van Atelier Van Lieshout in stand houden en ontsluiten op verschillende plekken in de gebouwen op de Keileweg en in de beeldentuin.

Met het doorlopende programma is het doel om met Brutus door te groeien tot de nieuwe cultuurmagneet van Rotterdam. Dé plek waar kunst is te zien die confronteert, ontwricht en prikkelt. Iedereen is een insider, dat is de visie van Brutus. Werk van grote namen uit de internationale kunstwereld worden afgewisseld met nog te ontdekken talent en alle kunstdisciplines komen voorbij: van sculptuur tot performance, van tekening tot video. De activiteiten van Brutus vinden plaats in en om de panden van AVL Mundo.
Je vindt Brutus aan de Keileweg 10 t/m 18 in de setting van het opkomend creatieve havengebied (MH4). Het is een locatie van formaat met in totaal 6000m2. Het voormalig havencomplex herbergt naast de verschillende grote en kleine industriële tentoonstellingsruimtes ook de werkplaats van Atelier van Lieshout en een (gratis toegankelijke) Brutus beeldentuin.
Video Wild Summer of Art 2022 door Davids Danoss

Plannen voor de toekomst: BRUTUS

De kunstinstelling Brutus is onderdeel van een groter plan. Er wordt gewerkt aan de projectontwikkeling; De Brutus Towers, die over enkele jaren zal verrijzen op de huidige plek aan de Keileweg. Het wordt een uniek complex waar cultuur, wonen en werken samenkomen met onder meer een museum, een publiek toegankelijke kunstopslag, een ruimte voor kunsteducatie, workshopruimtes, ateliers en woon/werkplekken voor kunstenaars. Het buitenterrein is geschikt voor een openluchtbioscoop, theater en/of beeldentuin. Deze unieke projectontwikkeling is een innovatief model voor stedelijke vernieuwing met als doel dat creatieven niet automatisch de wijk uit worden geduwd zodra die aantrekkelijk wordt.
Publiek tijdens Klankvorm
Publiek tijdens Klankvorm

BRUTUS visie

Kunst is als zuurstof. Iedereen heeft het nodig voor nieuwe ontdekkingen en inzichten in een steeds sneller veranderende maatschappij.
Expositie What's Wrong
Expositie What's Wrong

Missie

Brutus biedt een plek met hedendaagse kunst- en cultuur, waar grenzen worden verlegd, de geest van bezoekers wordt geprikkeld en waar denkers en makers uit verschillende disciplines elkaar ontmoeten en inspireren. Brutus toont frictie: dwars door alle sectoren heen en ver voorbij taboes, waardoor nieuwe denkbeelden ontstaan. Brutus verleidt jou om deelgenoot te worden. Iedereen insider.

Atelier Van Lieshout en AVL Mundo

Kunstenaar Joep van Lieshout streek in de jaren tachtig neer in het Keile Kwartier (MH4 havengebied, Rotterdam). De voormalig havenloodsen dienen nu als studio, werkplaats, tentoonstellingsruimte en beeldentuin. De afgelopen drie decennia produceerde Joep van Lieshout met zijn Atelier Van Lieshout (AVL) een veelheid van werken op het snijvlak van kunst, design en architectuur. Deze werken zijn wereldwijd te zien. En soms ook in de (gratis toegankelijke) beeldentuin en in één van de tentoonstelling ruimtes.

In 2008 is AVL Mundo opgericht om op deze plek een paar keer per jaar bijzondere hedendaagse kunstprojecten te presenteren. Tentoonstellingen als ‘FAKE ME HARD’, ‘Let’s Get Physical’ en ‘Secret Society’ werden bijzonder goed ontvangen bij het publiek.

In Brutus wordt werk van grote namen uit de internationale kunst afgewisseld met nog te ontdekken talent. Alle mogelijke kunst- en cultuurdisciplines komen voorbij: van sculptuur tot performance, van tekening tot video. Kunst die soms behoorlijk confronterend kan zijn, en tegelijkertijd prikkelend. Werk waarin de veranderende tijdgeest reflecteert en ideeën die inspireren voor de toekomst of juist de duistere kant ervan laten zien. Met regelmaat zullen de woorden utopie en dystopie gebruikt worden. Brutus geeft makers carte blanche om te experimenteren en hun visie te laten zien. In het eerste kwartaal van 2022 opent Brutus voor het eerst zijn deuren met nieuw werk van L.A. Raeven, een expositie van opkomend talent Alexandra Phillips (US) en installaties van Atelier Van Lieshout. Ook staan er een hoop samenwerkingen op stapel met o.a.: Roffa Mon Amour, Bitter, Rotterdam Art Week, Hipsick, Museumnacht010, enz.

Team

Sanne ten Brink
Directie

fotografie: Angeniet Berkers
fotografie: Angeniet Berkers
EmailEmail

Nathan Kars
Productie


EmailEmail

Henny Schoonewelle
Communicatie


EmailEmail

Werken bij BRUTUS

Facility Manager - 16u per week

Per 1 april zoekt Brutus een hands-on facility manager die gaat bijdragen aan de groei van Brutus. Dankzij jouw creatief oplossingsvermogen en met jouw snelle schakelen coördineer je alles wat met het gebouw te maken heeft en houd je overzicht op de locatie. Je bent een snelle denker, die goed georganiseerd is en gestructureerd kan werken en je bent een regelaar die goed prioriteiten kan aangeven. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, bent loyaal en houdt ervan je handen uit de mouwen te steken. Ook werk je nauw samen met onze producent om te zorgen dat het pand er altijd tip top bijstaat. Oftewel, als facility manager ben jij een onmisbare schakel voor Brutus.
Lees meerLees meer

Community Manager - 24u per week

Per 15 maart zoekt Brutus een all-round community manager die gaat bijdragen aan de groei van Brutus. Dankzij jouw verbindend vermogen en met jouw enthousiasme weet je nieuwe doelgroepen te verbinden aan Brutus, coördineer je de floormanagers en vrijwilligers, houd je overzicht op een aantal projecten die jaarlijks worden uitgevoerd bij Brutus. Je bent een snelle denker, die goed georganiseerd is en gestructureerd kan werken en je bent een regelaar die goed prioriteiten kan aangeven. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, bent loyaal en houdt ervan je handen uit de mouwen te steken. Ook sta je graag in contact met floormanagers, vrijwilligers, kunstenaars, externe leveranciers en/of samenwerkingspartners. Oftewel, als community manager ben jij een onmisbare schakel voor Brutus.
Lees meerLees meer

Wordt nu BRUTUS vrijwilliger!

Voor de komende tentoonstellingen is Brutus op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Onder begeleiding van de floormanager help je met publieksbegeleiding, kaartverkoop en informatievoorziening. Brutus is geopend van donderdag tot en met zondag.
Lees meerLees meer

Wordt nu BRUTUS stagiair!

We hebben ruimte voor een zelfstandige stagiair liefst op HBO of WO niveau. Bij kunstinstelling Brutus valt er een hoop te leren als stagiaire. Hoe je stage eruit zal zien, is ook afhankelijk van wat jij graag wil (of moet) leren. Tijdens je stage kom je in aanraking met de verschillende facetten van een kunstinstelling zoals communicatie, programmering en productie.
Lees meerLees meer

Bijdragers aan de toekomst van kunst en kunstenaars

Christine de Baan
Majel Blonden
Trish & Jan de Bont
Lobke Broos
Joseph van Caldenborgh
Noacho Carbonell
Aric Chen
Chantal van Erven Dorens
Renee Drake
Joost Ector
Fleur Groenendijk
Lief Heylen
Patrick van 't hoff
Dennis Albada Jeigersma
Folkert de Jong
Wilfried Lentz
Han Nefkens
Julian Oggel
Suzanne Oxenaar
Wim Pijbes
Maria Roosen
Albert Schuitemaker
Piet & Sandra van der Slikke-Swelheim

Verantwoording