Over

Brutus ontwaakt in havengebied Rotterdam

Brutus is een kruising tussen doolhof en tijdmachine, schuilkelder en lanceerplatform, laboratorium en industriële ruïne, rariteitenkabinet en denktank. Met in totaal 6000 vierkante meter aan expositieruimte is het ook een van de grootste hedendaagse kunstinstellingen van Nederland. In de voormalige havenloodsen in het M4H-gebied van Rotterdam West wordt een wereldrevolutie van de verbeelding voorbereid. Kunstenaars gaan hierin voorop.

Zij krijgen bij Brutus alle vrijheid om hun dromen en visies – hoe uitzinnig ook – te verwezenlijken. Hier is mogelijk wat in de meeste musea niet kan - omdat het te groot, te onhandelbaar, te lawaaierig, te gewaagd of te lastig is. Bij Brutus geldt een minimum aan restricties om te zorgen voor een maximum aan creatieve slagkracht zonder filter. Dat resulteert in oversized installaties, theatervoorstellingen, performances, filmvertoningen en uitzinnige feesten. De thema’s die in Brutus aan bod komen, raken aan ieders leven – van klimaatverandering tot migratie, en van sociale uitsluiting tot macht perversie. Bezoekers worden uitgenodigd om door het complex te dwalen en er iets van te vinden of mee te doen. Hier vervalt het onderscheid tussen kunstkenner en leek, tussen autodidact en gearriveerd kunstenaar, tussen heftruckchauffeur en hoogleraar. Hier geldt: everyone is an insider. Brutus werd in 2008 opgericht door kunstenaar Joep van Lieshout en heette toen AVL Mundo.

In 2023 werd de organisatie opgesplitst in twee onafhankelijke stichtingen: Brutus Space en Brutus Base. Brutus Space is gewijd aan de projecten en activiteiten van andere kunstenaars. Brutus Base presenteert alle projecten en activiteiten die gerelateerd zijn aan het werk van Atelier Van Lieshout.
nvg.5.beeld_website_9.jpg

Team

Sanne ten Brink
Directeur

EmailEmail

Heleen Kosse
Productie

EmailEmail

Henny Schoonewelle
Communicatie

EmailEmail

Alec Kakisina
Community

EmailEmail

Geke Schalkwijk
Facility

EmailEmail

Anastasia Esik
Stagiair

EmailEmail

Alexander Ramselaar
Adviseur financiering

EmailEmail

Brutus Prijs

De kunstwereld wordt gedomineerd door aaibaarheid en witte museumzalen. De Brutus Prijs is ingesteld om de productie van onconventionele kunst door eigenwijze kunstenaars te stimuleren. De prijs, die ter beschikking is gesteld door Joep van Lieshout, bestaat uit een geldbedrag van €4.000,- en een sculptuur, soms in combinatie met een solotentoonstelling in Brutus Space. De prijs wordt uitgereikt tijdens de finissage van Wild Summer of Art. Vorige winnaars waren Jeroen Jongeleen (NL, 1966), Axel (NL, 1949) en Helena van de Kraan (CZ, 1940-2020), Priscilla Fernandes (PT, 1981), Wapke Feenstra (NL, 1959) en meest recent Ossip (NL, 1952).
De prijs zet (relatief) onbekende makers in de schijnwerpers die binnen de reguliere museumpraktijk moeilijk te plaatsen zijn, en dat werpt zijn vruchten af. Jeroen Jongeleen, wiens expositie Running in Circles door NRC de beste tentoonstelling van 2021 werd genoemd, is een goed voorbeeld van een onbekende mid career kunstenaar wiens carrière een boost kreeg door de prijs. Bijna al het bij Brutus Space getoonde werk is aangekocht door Museum Voorlinden en Stedelijk Museum Amsterdam en Jongeleen kreeg vervolgens tentoonstellingen bij Upstream Gallery en Harlan Levy Gallery.
Ossip, meest recente Brutus Prijs © Alessia Talò
Ossip, meest recente Brutus Prijs © Alessia Talò

Brutus Lab

Brutus Space heeft een werkruimte in de voormalige villa van architect Jan van Teeffelen aan de Keileweg 14, onderdeel van het Brutus-complex. Het is een artist-run place waar jonge talenten kunnen wonen, werken en/of exposeren. Het programma biedt ruimte aan maximaal vier à vijf kunstenaars, voor een periode van zes tot twaalf maanden. Tot voormalige gebruikers van het Brutus Lab behoren onder andere Neo Matloga (ZA, 1993), Carlijn Kingma (NL, 1991), Joseph Thabang Palframan (GB), Riley Harmon (VS, 1987), Kasey Short (VS), Jasper Griepink (NL, 1988), Wessel Verrijt (NL, 1992), Shimon Kamada (JA, 1997), Jason Page (VS, 1990) en Yuxuan Cui (CH, 1994). Huidige gebruikers zijn Marcos Kueh (ID, 1995), Jemima de Jonge (NL, 2001), Alexandra Philips (VS, 1988), Matias Salgado (AR,1998) en Ouassilla Arras (FR, 1993).
Alexandra Phillips © Salih Kilic
Alexandra Phillips © Salih Kilic

Werken bij Brutus

(Tentoonstellings-) producent Brutus 24-32 uur per week

Per 1 september zoekt Brutus een all-round medewerker producties die gaat bijdragen aan de groei van Brutus. Dankzij jouw organisatievermogen houd je overzicht op de verschillende projecten die jaarlijks worden uitgevoerd door en bij Brutus.
Lees meerLees meer

Wordt nu Brutus vrijwilliger!

Voor de komende tentoonstellingen is Brutus op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Onder begeleiding van de floormanager help je met publieksbegeleiding, kaartverkoop en informatievoorziening. Brutus is geopend van donderdag tot en met zondag.
Lees meerLees meer

Wordt nu Brutus stagiair!

We hebben ruimte voor een zelfstandige stagiair liefst op HBO of WO niveau. Bij kunstinstelling Brutus valt er een hoop te leren als stagiaire. Hoe je stage eruit zal zien, is ook afhankelijk van wat jij graag wil (of moet) leren. Tijdens je stage kom je in aanraking met de verschillende facetten van een kunstinstelling zoals communicatie, programmering en productie.
Lees meerLees meer

Huur een ruimte

Brutus leent zich uit om uw (zakelijke) evenement met een rauw randje af te maken. De voormalige havenloods van 600m2, vraagt je om out of the box te denken en is niet bedoeld voor 'the weak'. Ons complex bezit zowel binnen- als buitenruimtes die uw gezelschap zal prikkelen met wisselende tentoonstellingen. Graag denken we met u mee om uw bedrijfsfeest, verjaardag of evenement onvergetelijk te maken op onze Brutus Playground.

Voor meer informatie, neem contact op met Alec Kakisina via alec@brutus.nl
Huur een ruimte © Brutus
Huur een ruimte © Brutus

Bijdragers

Christine de Baan
Majel Blonden
Trish & Jan de Bont
Lobke Broos
Joseph van Caldenborgh
Nacho Carbonell
Aric Chen
Chantal van Erven Dorens
Renee Drake
Joost Ector
Fleur Groenendijk
Lief Heylen
Patrick van 't hoff
Dennis Albada Jeigersma
Folkert de Jong
Wilfried Lentz
Han Nefkens
Julian Oggel
Suzanne Oxenaar
Wim Pijbes
Maria Roosen
Albert Schuitemaker
Piet & Sandra van der Slikke-Swelheim