In Atelier Van Lieshouts installatie is de kracht van vernietiging en creatie onvermijdelijk. Voorwerpen worden kapotgeslagen of uit elkaar getrokken, maar ook weer in elkaar gezet en opnieuw verstevigd. Laat je verleiden en leiden door de geluiden van verwoestingen en de grillige vormen van de sculpturen.

Centraal staat de video Cage, die begint met een shot van een kooi die alle functies van een huis heeft. Een 'huis' waar Atelier Van Lieshout meer dan twee weken voor nodig had om het te bouwen en slechts twee dagen om het weer af te breken. De dikke buizen van dit huis worden met behulp van krachtige hydraulische persen uit elkaar geduwd, waarna het verwrongen staal weer wordt verstevigd en aan elkaar wordt gelast. In een cyclus van constructie en vernietiging wordt de strenge geometrie van de oorspronkelijke structuur getransformeerd in een uiteindelijke, meer organische vorm.

Met Cage refereert Atelier Van Lieshout aan de rol die de mens speelt in de door onszelf gecreëerde maatschappelijke systemen. Het werk is een symbool van verzet tegen de onderdrukking van de hogere macht en de zoektocht naar onafhankelijkheid.

De sculpturen en projecties in deze installatie zijn onderdeel van de serie “The End of Everything / Beginning of Everything”, waarin Joep van Lieshout de ambigue relatie tussen creatie en vernietiging onderzoekt door rauwe, industriële machines te bedenken die op verschillende manieren objecten mechanisch vernietigen. Deze kunnen worden geïnterpreteerd als machines voor constructie of vernietiging, als een negatieve of positieve kracht, als een breuk met traditie en een verandering voor de toekomst. Het primaire doel is hergebruik, of het nu gaat om schroot, consumptiegoederen, kunstwerken en zelfs Joep van Lieshouts eigen creaties. Nieuwe werken komen tevoorschijn uit het afval en illustreren het doel van het project, zoals Van Lieshout het stelt: "vernietigen, vernieuwen, opnieuw beginnen met wat goed is, recyclen."

Information
October 7 to January 8
Thursday to Sunday: 12:00 to 18:00
Closed between December 23 and January 4
Tickets €8 / CJP/Rotterdampas/Friday evening €5
We are Public €0 (PIN ONLY)

Tickets

De video Cage is gemaakt in samenwerking met Sonia Herman Dolz.
WebsiteWebsite
www.ateliervanlieshout.com
221005kajubrutus74.jpg
221005kajubrutus84.jpg
221005kajubrutus67.jpg